Söğütler kış mevsiminde yaprak döken, nadir olarak da dört mevsim yeşil kalan ağaç ya da çalı formunda bitkilerdir. Söğütler nem istekleri fazla olmakla beraber genellikle dere kenarlarında, çayırlarda ve sulak alanlarda yayılım gösterirler. İçeriğinde, Tanen, Reçine, Salisin glikoziti bulunmaktadır.

Orta Asya Türk kültüründe söğüt ağacının özel bir önemi bulunmaktadır: Türkmenler’de “Sövüt”, Kırgızlar’da “Sögöt”, Yakutlar’da “üöt” olarak isimlendirilen söğüt ağacı Türk lehçesinin ortak isimlerinden biridir. Türk kültüründe önemli bir yeri olan söğüt, yiğitlerin gölgesinde oturdukları, çadır diktikleri kutlu ağaçlardandır. Söğüt daima evin önünde bulunur, evin ağacıdır.

Ak Söğüt Faydaları

Amerikan yerlileri ve eski Yunanlılar asırlar önce, birbirlerinden habersiz olarak söğüt ağacının kabuk ve yapraklarının ağrılara ve ateşe iyi geldiğini keşfetmişlerdir.

1828 yılında Münih’te Johann Buchner isimli araştırıcı, söğüt ağacının kabuğundan düşük miktarda salisin izole etmiştir. Doğal bitkisel ürün olmayan asetil salisilik asidin ticari ismi olan aspirin, Almanya’da Bayer şirketi tarafından ilk olarak 1898 yılında üretilmiş ve kısa süre içinde dünya da en çok satan ilaç haline gelmiştir. Tıbbi etki derecesi halen tartışılan salisilik asit, günümüzde soğuk algınlığından kalp rahatsızlıklarına kadar birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır.

Hipokrat, kitabında söğüt kabuğunun ateş düşürücü ve ağrı kesici etkilerininden bahsetmektedir.

İştah açıcı ve uyku problemini gidericidir. Düzenli olarak kullanıldığında stresi azaltır ve uykusuzluk problemini çözer.

Aksöğüt ağacı, günümüzde Anadolu’da romatizma rahatsızlıklarında, kan şekerini düşürmede ve ateş düşürücü olarak kullanılmaktadır.

söğüt ağacının yaprakları çay olarak tüketilirse kan sulandırıcı etkiye sahiptir. Söğüt yaprakları çayı aynı zamanda diz ve eklemlerde oluşan kireçlemenin giderilmesinde yardımcıdır.

İştah açıcı, kuvvet verici özellikleri vardır.

Taşıdığı Tanenden dolayı kronik ishalde etkilidir. Ayrıca mafsal iltihabın tüm türlerinde, eklem iltihabında, gut hastalığı tedavisinde, Lumbago ve sırt ağrılarının iltihaplı durumlarında söğüt ağacının kabuğu kullanılır.

Ak söğüt çayı detoks etkisi vardır. Vücudu zararlı toksinlerden ve zararlı maddelerden arındırır.

1 çay kaşığı söğüt ağacı kabuğunu veya kurutulmuş yaprağı 1 bardak sıcak suda 10 dakika bekletilir ve süzülerek tüketilir. Günde 2 fincandan fazla tüketilmesi önerilmez.

Leave a comment