Civanperçemi (Achillea millfolium), yaklaşık bin yıldır halk hekimliğinde iyileştirici amaçla kullanulmaktadır.

Civanperçemi çok yıllık otsu bir bitki olup, dünyanın birçok yerinde görülmekle birlikte özellikle Asya, Avrupa ve Amerika kıtalarında haziran ve eylül ayları arasında yetişmektedir.

Civanperçemi halk arasında Kandil çiçeği, Akbaşlı, Yaşlı adam, Biberi, Asker yarası, Binbir yaprak otu ve Barsama otu gibi yöresel değişik adlarla bilinmektedir.

Çayırlarda, dar tarla yollarında, yol kıyılarında ve tahıl tarlalarının kenarlarında kümeler halinde yetişir. Türkiye’de 40 kadar civanperçemi türü bulunmakta ve bunların birçoğu tedavi amacıyla kullanılmaktadır.

Civanperçemi Faydaları

Civanperçemi geleneksel olarak menstüral düzensizliklerde, ateşin düşürülmesinde, karaciğer, safra kesesi rahatsızlıklarında ve kardiyovasküler rahatsızlıklarda kullanılmaktadır.

Civanperçemi bitkisi, solucan düşürücü, iltihap giderici, sinir yatıştırıcı, antiviral, gebelik önleyici, idrar söktürücü, terletici, kadınlarda adet düzenleyici, ateş düşürücü, baş ve boğaz ağrılarında, panik atakta, romatizma ve mide ülseri rahatsızlıklarında fayda sağlamaktadır.

Bitkiden hazırlanan pomadlar yara yüzeyine sürülerek antiseptik, antimikrobiyal, yara iyileştirici ve iltihap azaltmak amacıylada halk arasında kullanılmaktadır.

Civanperçemi çay olarak kullanımında şiddetli soğuk algınlıkları, öksürük, grip, diyare, mide ülserleri, mide krampları, mide gazı ve uyuz gibi rahatsızlıklara karşı da kullanılmaktadır. Ayrıca terlemeyi arttırdığı, beyin ve sinir sisteminin işlevini hızlandırdığı, sinirleri kuvvetlendirdiği de bilinmektedir.

Civanperçemi çayının Rahim kanseri gibi çeşitli rahim rahatsızlıkları ve yumurtalık iltihaplarındada ve hemoroid rahatsızlığında ve vajinal kaşıntılarda banyo şeklinde kullanılması tavsiye edilmektedir.

Civanperçemi ile ilgili yapılan araştırmalarda karaciğer ve safra kesesi hastalıkları, gastrointestinal rahatsızlıklar menstrüel düzensizlikler, kanama durdurucu, Helikobakter pilori enfeksiyonu gibi hastalık tedavisi yanında anti-enflamatuar, ağrı kesici, antibakteriyel, anti paraziter antispazmotik ve hepatoprotektif, kan basıncını düşürücü antagonisti amaçlı da kullanıldığı görülmektedir.

Uyarı!

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır. 

Leave a comment