“İskorçina (Yemlik Otu) Nedir? Faydaları ve Kullanım Alanları Nelerdir?”
İskorçina (Yemlik Otu) Türkiye’de yaygın olarak yetişen bir bitkidir. Dünya genelinde 160 türü bulunmaktadır. İskorçina, Avrasya ve Kuzey Afrika’nın kurak bölgelerinde doğal olarak yetişmektedir. Bunların arasında 31 endemik tür de vardır ve bu bitki Türkiye için önemli bir gen merkezidir.

İskorçina (Scorzonerae) cinsi halk arasında Kandil sakızı, Karasakız, Marko sakızı, Yemlik otu, Beniş, Yerleme Sakızı, Selsepet sakızı, kara iskorçina, iskorçine, yemlik olarak da bilinmektedir.
İskorçina – Yemlik Otu Faydaları
İskorçina, geleneksel olarak Moğolistan, Türkiye, Avrupa ve Çin dahil olmak üzere birçok ülkede arterioskleroz, böbrek hastalıkları, hipertansiyon, diyabet, romatizma, ishal, akciğer hastalıkları, mide ülseri, gut, infertilite ve yılan ısırıklarının tedavisinde kullanıldığı bilinmektedir. Ayrıca, yemlik otunun yara iyileştirici özelliği Türk geleneksel tıbbında da kullanılmaktadır.
İskorçina, diyet lifleri, vitaminler ve mineraller açısından zengin bir kaynak olarak bilinmektedir. Kalorisi ve yağı düşüktür, kan şekeri düzeylerini düzenlemeye yardımcı olabilir. Bazı kanser türlerine karşı korunmaya yardımcı olabilir, sindirimi iyileştirmeye ve İltihabı azaltmaya yardımcı olabilir.
İskorçina sağlık faydaları açısından oldukça zengin bir bitkidir. Ağrı kesici olarak etkili olduğu, kurt düşürücü olarak kullanıldığı, terletici ve göğüs yumuşatıcı etkisi olduğu, damar sertliği tedavisinde yardımcı olduğu, romatizmal hastalıklarda kullanıldığı, böbrek rahatsızlıklarına yararlı olduğu, idrar attırıcı etkisi olduğu, tansiyon düşüklüğüne faydalı olduğu ve şeker hastalığının tedavisinde faydalı olduğu bilinmektedir.

- Ağrı kesici olarak etkilidir.
- Kurt düşürücü olarak kullanılır.
- Terletici ve gögüs yumuşatıcıdır.
- Damar sertliği tedavisinde yardımcıdır.
- Romatizmal Hastalıklarda kullanılır.
- Böbrek rahatsızlığına yararlıdır.
- İdrar attırıcı etkisi vardır.
- Tansiyon düşüklüğüne faydalıdır.
- Nikris hastalığının tedavisinde yardımcıdır.
- Şeker hastalığı tedavisinde faydalıdır.
Uyarı!
Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.
2 Comments
Kevin Jones
Comment with a different image, any height.
Kevin Jones
Another comment 🙂