Kantaron (Hypericum perforatum L.) halk arasında binbirdelik otu, yara otu, kan otu, mayasıl otu, kuzu kıran, kılıç otu ve püren gibi çeşitli isimlerle de bilinen yaklaşık 400 kadar türü bulunan bir bitki türüdür. Ülkemizde Marmara, Karadeniz, Ege, Orta ve Doğu Anadolu, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde doğal olarak yetişmektedir.

Kantaron Otu Faydaları

Son zamanlarda klinik deneyler sonucunda antidepresan aktivitesi kanıtlanan Kantaron Otunun dünyada kullanımı yaygın hale gelmiştir. Kantaron; kanser, şeker hastalığı, kronik romatizma, mide ülseri, mide-barsak hastalıkları, diüretik yatıştırıcı ve karaciğer-safra rahatsızlıkları, sarılık, bronşit, diyare, dizanteri, boğaz enfeksiyonları, soğuk algınlıkları, kurt düşürücü, antiseptik, yara iyileştirici olarak ve özellikle yanık yaralarının tedavisi gibi çeşitli amaçlarla geleneksel tıpta kullanılan önemli bir bitki türüdür.

Ayrıca kantaron farmakolojik aktiviteye katkıda bulunan birkaç grup komponent içermektedir. Bunlar; hiperisin, pseudohiperisin, floroglusinolsler (hiperforin, adhiperforin), flavonoidler (rutin, hyperosid, quercitrin) ksanthonesler ve tanenlerdir. Tüm bu özellikleri ile kantaron son derece önemli bir geleneksel tıp ürünü olarak bilinmektedir.

Uyarı!

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır. 

Leave a comment