Lamiaceae (Ballıbabagiller) familyasına ait olan bu bitkinin diğer isimleri; Cantır, Kekik, Merzencuş, Merzengûş, Toga Kekiğidir. Bitkinin kullanılan kısımları yaprakları ve saplarıdır.

Ülkemizin güney kıyıları, Ege ve Akdeniz kıyılarında yetişen, bazı kaynaklara göre anavatanının Anadolu olduğu düşünülen ve yaz aylarında çiçeklenen bir bitkidir. Eterli yağ, acı madde, tanen yanı sıra terpene, terpineol, maden tuzları, kafur içermektedir. Magnezyum yönünden de zengindir. Yüksek ölçüde uzun süre kullanıldığında göz kararması, baş ağrısı, baş dönmesi yapabilmektedir. Bu yan etkinin nedeni, eterli yağın içerdiği arbutin ve hydrochinon’dur.

Bitkinin genel özellikleri sıralanacak olursa; boyu 40 cm kadar uzayabilen, ay aylarında beyaz, pembe çiçekler açan, kırmızı renge yakın saplarının üzerinde otsu yaprakları olan, antiseptik özelliği sayesinde sindirime destek olabilen, deri iltihabı ve yaralarında ve migren ağrılarında kullanılan uzun ömürlü olmayan ve her yıl tekrardan dikimi yapılan bir bitkidir.

Anavatanı Akdeniz ülkeleri olan bitki, Güney ve Orta Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya’nın Batı ve Güney kısımlarında yetiştirilir. Deniz seviyesinden, 1500 m. yüksekliğe kadar olan kısımlarda, taşlı bayırlar, kayalık yerler, genellikle de kurak ve güneşli yerlerde, bazen de gölgede yetişir. Origanum majorana bebeklerdeki nezle ve üşütmeye, yetişkinlerde ise iştahsızlık, sindirim rahatsızlığı, akut ve kronik gastrit, ülser, şişkinlik, kulak iltihaplanması, baş ağrısı, migren, kadın hastalıkları, ezilme, burkulma, karaciğer rahatsızlıkları, bel tutulmasına karşı ayrıca, sinirleri, kalbi ve kan dolaşımını kuvvetlendirmek için kullanılır. Halk arasında mide ve bağırsak rahatsızlıklarında, şişkinlik, sancı, kramp ve hazımsızlığa karşı, sinirlik, baş ağrısı, migren, baş dönmesi, üşütmeye ve nezleye karşı kullanılır.

Leave a comment