Stevia bitkisinin Dünya çapında 200’den fazla türü olduğu belirlenmiştir ve bunlar çoğunlukla Paraguay sıradağlarında, Amambay bölgesinde ve Brezilya sınırlarında doğal olarak yetişmektedir.
Eski çağlardan beri stevia bitkisi tatlandırıcı ve ilaç amaçlı kullanılmaktadır. Dünyanın çeşitli bölgelerinde kalorisiz ve doğal olması nedeniyle geleneksel içeceklerin tatlandırılması amaçlı kullanılmaktadır.
Son zamanlarda sağlıklı beslenmeyi amaçlayan tüketicilerin doğal tatlandırıcılara yöneldikleri bilinmektedir. Stevia rebaudiana Bertoni doğal bir tatlandırıcı olup Paraguay kökenli Asteraceae (Compositae) familyasına ait bir doğal tatlandırıcı ve yabani bir bitkidir.
Halk arasında Stevia bitkisine tatlı çimen, bal yaprağı, şeker otu, tatlı yaprak, şeker yaprağı ve yeşil altın gibi yerel isimler de verilmektedir.
Uzun yıllardır dolaylı olarak ilaç ve tatlandırıcı amaçlarıyla kullanılan stevia bitkisi halk arasında şeker otu olarak da bilinen tıbbi aromatik bir bitkidir.

Şeker Otu -Stevia Faydaları
Son yıllarda, obezite ve sağlık sorunlarının artmasıyla birlikte tüketiciler doğalı tercih etmekte ve stevia bitkisine yönelmektedir. Stevia bitkisi sofra şekerine oranla 100-300 kat tatlılık oranına sahip olup antimikrobiyel, antioksidan özellikleri bünyesinde barındırmaktadır. Stevianın, kalori miktarı yok denecek kadar az olduğundan kan glikozunu yükseltmemektedir. Özellikle, diyette kalori kısıtlaması yapmak isteyenler ile diyabet hastaları tarafından kalorisiz bir tatlandırıcı olduğu için oldukça fazla tercih edilmektedir.
Stevia, yüksek oranda kalsiyum, magnezyum, fosfor, uçucu yağlar, lif, protein, tanenler, karotenoidler, flavonoidler, fenolik asitler, apigenin, ksantofil, klorojenik asit, gibberellik asit, kafeik asit, klorofiller, alkoloidler ve umbeliferon de içermektedir.
Taze stevia bitkisinin yaprakları çay olarak tüketildiğinde mide rahatsızlıklarında rahatlama sağladığı için çay olarak tüketilmesi de önerilmektedir. Ayrıca bu bitki kurutulup toz haline getirilerek de kullanımı yaygındır.

Stevia Özellikleri
Stevia bitkisinin, obezite, diyabet, hipertansiyon ve diş çürümeleri gibi rahatsızlıkların önlenmesinde, antihipertansif, antitümör ve antihiperglisemik aktivitelerine karşı etkili olduğu yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır. Ayrıca kan basıncını düşürmekte ve bakteriostatik etkiye de sahip bulunmaktadır.
Stevianın kullanıldığı gıdaların raf ömrünü uzatıcı etkisi vardır.
- Antikariyojenik özellik
- Antioksidan özellik
- Antiüretik özellik
- Antienflamatuar özellik
- Antiperglisemik özellik
- Antitümör özellik
- Antihipertansif özellik
- İmmünomodülatör özellik

Stevia Yan Etkisi Var mı?
Yapılan çalışmalarda Stevia kullanımı kan şekeri seviyesini etkilemediği için şeker hastaları için güvenli olduğu bildirilmiştir. Diğer organları ve sistemleri etkileyecek yan etkileri olmadığı ve diğer tatlandırıcılardan farklı olarak antibakteriyel ve antifungal etkileri olduğu bilinmektedir.
Stevia tatlandırıcı olarak kullanıldığında hem şeker hastaları için hem fenilketanuri hastaları için güvenli ve alerjik etkilerinin olmadığı bilinmektedir.
Günümüzde yapılan çeşitli çalışmalar stevianın herhangi bir kanserojenik etkisinin olmadığını kanıtlamıştır. (Lemus-Mondaca, R., Vega-Gálvez, A., Zura-Bravo, L., Ah-Hen, K., 2012. Stevia rebaudiana Bertoni, source of a high-potency natural sweetener: a comprehensive review on the.)

Uyarı!
Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.