Tıbbi adaçayı (Salvia) bitkisinin ülkemizde 51’i endemik olmak üzere 97 türü bulunmaktadır. Adaçayı bitkisi ismini Latincede “kurtarmak ve iyileştirmek” anlamına gelen “Salveo” kökünden gelmektedir.

Otsu, yarı çalımsı ya da çalımsı, çok yıllık, nadiren iki yıllık veya tek yıllık, güçlü aromatik bitkilerdir. Gövde dik veya sürünücü, genellikle salgı tüyleriyle kaplı veya tüysüzdür.

Adaçayı türleri sıcak iklim şartlarını severler, şiddetli rüzgârlardan korunaklı bölgelerde yetiştirilmesi tavsiye edilmektedir. Gelişiminin ilk evrelerinde yüksek oranda neme ihtiyaç duyar, fakat büyüdükçe kuraklığa daha fazla uyumludurlar. Kireç yönünden zengin kumlu-tınlı topraklarda daha iyi gelişim göstermektedirler.

Tıbbi adaçayı halk arasında; Çalba, Dağ çayı, Şalba, Acı elma otu, diş otu isimleriyle de bilinmektedir.

Tıbbi Adaçayı Faydaları

Adaçayı (Salvia), ağrı kesici, sindirim kolaylaştırıcı, terlemeyi önleyici gibi çeşitli etkilere.

Soğuk algınlığı, bronşit, tüberküloz gibi birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır.

Adaçayı uçucu yağının hafızayı geliştirici ve Alzheimer hastalığının tedavisinde yardımcı etkisi bulunmaktadır.

Adaçayının çay olarak tüketilmesi âdet başlangıcındaki göğüs ağrılarının giderilmesinde, menstural kramplarda, âdet düzensizliklerinde ve sancılı âdet durumlarında fayda göstermektedir.

Diş eti tahrişlerinde, boğaz ağrılarında gargara olarak kullanılmaktadır.

Loğusalarda süt arttırıcı olarak çayı tüketilmektedir.

Alerjik durumlarda tedaviye yardımcıdır.

Saç dökülmesini önlemede etkilidir.

Adaçayı uçucu yağları ve ekstraktları, çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde kullanılır ve antioksidan, antimikrobiyal, virisidal, sitotoksik, antimutajenik, antiinflamatuvar ve antifungal aktivitelere sahiptir.

Leave a comment